top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverStairs4All

Top 5 meest gemaakte fouten bij het leggen van een laminaat of PVC vloer


1. Ondergrond

Bij bepaalde vloeren is het egaliseren van de ondergrond met egaline een vereiste. Doe je dit niet dan heb je kans dat oneffenheden in de ondergrond door het flexibele materiaal heen komen. Maar een vlak en egaal oppervlak is ook bij laminaat en click-pvc van belang! Ondervloer platen zijn een goede optie voor een onregelmatige ondergrond. De ondervloer is geen egaliserend middel maar bedoeld ter ondersteuning en bescherming van de vloer tegen o.a. optrekkend vocht uit de ondergrond. De ondervloer krijgt geen enkele glorie wanneer men een nieuwe vloer aanschaft, terwijl dit eigenlijk wel zou moeten. De ondervloer speelt namelijk een belangrijke rol in de duurzaamheid van je laminaat op lange termijn.

2. Te snel gelegd

Bij verschil in temperatuur of luchtvochtigheid kan een laminaat- of PVC-vloer gaan uitzetten of krimpen. Met als gevolg: kiervorming en bolling). Om deze werking te minimaliseren is het slim de vloer minimaal 48 uur voor het leggen in huis te halen. Leg de vloer in de ruimte waar de vloer moet komen te liggen om de vloerdelen goed te laten acclimatiseren. Zo voorkom je extreme werking van de vloer achteraf.

Heb je een nieuwbouwwoning? Zorg dan dat eerst het vocht uit je huis is voordat je de vloer gaat leggen. Een nieuwbouwwoning bevat gemiddeld 3000-4000 liter vocht in de wanden, vloeren en plafonds.

3. Zaagverlies

Het is onmogelijk om precies uit te komen met het aantal planken / m2. Je hebt aan het eind van elke baan zaagverlies bij een plank, daarnaast heeft een ruimte vaak niet 4 recht wanden. Als de plank aan het eind van een baan langer is dan 40 cm, dan kun je deze nog gebruiken voor de volgende baan. Is deze kleiner, dan kun je deze niet meer gebruiken. Dit wordt zaagverlies genoemd. Afhankelijk van het legpatroon heb je gemiddeld een snijverlies van 10%. Dit verlies moet je dan ook opnemen in het bestellen van het aantal vierkante meters voor je vloer. Doe je dit niet dan kan het zijn dat je uiteindelijk niet genoeg planken hebt om de vloer af te maken. Erg vervelend, zeker als je dit niet meer kunt bijbestellen. Bij een visgraat legpatroon rekenen we minimaal 12% snijverlies.

Tips gaan verder onder de foto


4. Leginstructies

De meeste mensen lezen de leginstructie niet. Iedereen heeft wel een familielid, vriend of kennis die wel eens laminaat heeft gelegd. Zonder de leginstructies te lezen gaan ze aan de slag, met hun werkwijze gebaseerd op eerdere ervaringen. Echter, niet elke laminaatvloer is hetzelfde. Laminaatvloeren komen met verschillende click-verbindingen en moeten dus ook een een andere wijze gelegd worden. Iedere verbinding heeft zijn eigen methode. Nu zal je denken: maar het zijn toch gewoon kliksystemen die je in elkaar klikt, wat is daar moeilijk aan. Waar je rekening mee dient te houden is: welke zijde eerst? Schuif je de planken liggend in elkaar of druk je de plank naar beneden om deze aan te sluiten? Leg je de vloer plank voor plank of in volledige banen? Het is dan ook zeker aan te raden om de leginstructies uitvoerig door te lezen. Een paar minuten de tijd nemen kan je juist veel tijd besparen tijdens het leggen! Daarnaast zijn er mensen die denken dat als ze een laminaatvloer kunnen leggen, ze ook wel een click-PVC vloer kunnen leggen. Deze vloeren zijn echter niet met elkaar te vergelijken. Ook het materiaal waarmee je een laminaat of PVC vloer legt is totaal verschillend.


5. Te strak tegen de muur gelegd

Een vloer die te strak tegen de muur ligt, heeft geen ruimte bij het uitzetten van de vloer en kan zo gaan bol staan. Op plekken waar geen hoge plint kan worden geplaatst (bijvoorbeeld bij het deurkozijn) wordt de vloer ook vaak te strak tegen de muur gelegd. Men denkt dat dit op een paar plekken niet zo erg is. Toch is dit van groot belang. Het vloeroppervlak kan hier namelijk zijn werking niet kwijt, waardoor je na verloop van tijd een kraakvloer, bolling in de vloer krijgt of zelfs de vloerverbindingen kunnen gaan breken. Overal 1 cm speling aanhouden dus, ook op plekken waar dit soms onhandig is. Oplossingen voor deurkozijnen en drempels zijn er genoeg, denk aan deklijsten, plakplinten, strips, kitten, etc. Vraag jouw vloerspecialist naar de mogelijkheden.

Wil je jarenlang plezier van je vloer? Kies voor een specialist!

Naast kennis over het leggen van een vloer is het juiste gereedschap van belang om een vloer strak en mooi te leggen. Al ben je nog zo’n goede ‘doe-het-zelver’, het leggen van een vloer waar je nog jaren plezier van hebt, is vakwerk. Sowieso raden we je aan om bij specialistische vloeren, zoals een PVC vloer of een laminaat / PVC vloer in visgraat gelegd, een vloerspecialist in te schakelen. Een vloer in het momenteel populaire visgraat verband leggen, is een klus voor een vakman die hiervoor de juiste training en opleiding heeft gevolgd.

Benieuwd wat de kosten zijn voor het leggen van jouw vloer? Vraag dan vrijblijvend een offerte bij ons op.




42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page