Stairs4All
Stairs4All
top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverStairs4All

De voor- en nadelen van PVC vloeren en trappen

Bijgewerkt op: 30 jun. 2022

Wat zijn nu de voor- en nadelen van een PVC-vloer? PVC is momenteel een erg gewild product, vooral de zogenoemde 'plak' PVC, die op de ondergrond gelijmd wordt. We krijgen vaak vragen over wat nu de voor- en nadelen zijn van deze PVC-vloeren, daarom behandelen we deze eens in onze blog.

Wat is PVC nu precies? De afkorting PVC staat voor polyvinylchloride en is een van de meest bekende en toegepaste kunststoffen. Je vindt het o.a. in buizen voor leidingwater, kunststof kozijnen, omhulsels voor elektrische bedrading, verpakkingen en het is nu dus ook een veelgebruikt materiaal voor vloerbedekking.


Wat zijn de voordelen van een PVC-vloer?

De grootste voordelen van een PVC-vloer is dat het vloeistofdicht is, je kunt er dus gerust een glas water op morsen zonder zorgen dat je vloer gaat opbollen. Een PVC-vloer is daarom ook eenvoudig te reinigen en de vloer is antislip, ook als de vloer nat is. Reden dat een plak PVC-vloer ook vaak wordt toegepast in badkamers. De vloer is slijtvast en kan tegen een stootje.


Wat zijn de nadelen van een PVC-vloer?

Eén van de nadelen van een PVC-vloer is, dat deze niet goedkoop is. Daarnaast heeft een PVC-vloer een vlakke ondervloer nodig, wat betekent dat de ondervloer in de meeste woningen geëgaliseerd moet worden. Wat nog meer extra kosten meebrengt. Bij de geringste oneffenheid op de ondervloer of traptreden, zal dit zichtbaar worden, zeker bij intensief gebruik. Een PVC-vloer is niet makkelijk zelf te leggen en zal voor een mooi resultaat door een expert gelegd moeten worden. Bij traprenovatie zal er altijd gebruik moeten worden gemaakt van een profiel op de voorzijde van de trede. Qua uitstraling is dit minder mooi en kwetsbaarder dan een overzettrede. Ook al hebben PVC vloeren een zeer slijtvaste topcoating die krasbestendig is, deze is niet krasvast. Scherpe voorwerpen, bijvoorbeeld door steentjes, zand of de nagels van een huisdier, kunnen krassen maken in de vloer of hem beschadigingen.

Tot slot en niet onbelangrijk: een PVC-vloer is en blijft kunststof en is in elke fase van de levensduur een risico voor onze gezondheid. Tijdens de productie komt chloride vrij. Wanneer de PVC vloer opwarmt door bv zonlicht of vloerverwarming, kunnen er kankerverwekkende stoffen vrijkomen die ademhalingsproblemen kunnen veroorzaken. Iets om over na te denken wanneer je peuter de hele dag over de vloer kruipt.


Kortom: wegen de voordelen op tegen de nadelen? Dit is een vraag die alleen u kunt beantwoorden na het lezen van dit artikel. Twijfelt u nog over traprenovatie met PVC of Laminaat en kunt u extra advies gebruiken? Neem gerust contact met ons. Wij voorzien u graag van een vrijblijvend advies.


Weten wat een traprenovatie kost? Lees ons artikel "Wat kost een traprenovatie?"
3.371 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page